Kulttuuriosuuskunta Kronoptikon   a n n a m m e   a i k a a
logo
Kulturandelslag Kronoptikon
Cultural Co-operative Chronopticon
Kulturgenossenschaft Chronoptikum
Coopérative culturelle Chronoptique
 

KULTTUURIKATSAUKSIA

Kronoptikonin sivuilla julkaistaan aika ajoin katsauksia erilaisista kulttuuritapahtumista tai -ilmiöistä.

 

Uutta:

"MAXIMILIEN AUE herättää pahennusta Saksassa (14.3.2008)"

 

Kronoptikon kävi täällä:

"Teatteri on parasta mitä tiedän"

Kronoptikon kävi katsomassa 8.2.2008 Viirus-teatterin Kafka-esityksen No Return, ja totesi samalta istumalta, että tämä suurenmoinen esitys operoi alusta loppuun syntymän ja kuoleman rajalla, kuten tekee kaikki suuri teatteritaide.

"Hyvin keikkasi, ikään kuin torakka"

Seppo Rustaniuksen elokuva Uhrit (2008) ja Suomen sisällissodan kuvat -seminaari DocPoint -festivaalien osana Ateneum-salissa 26.1.2008 kello 13-16-30.

Jotain aivan MUUta

POP UP - liikkuvan kuvan ja äänen tapahtuma Taidehallissa 25.-27.1.2008. Taiteilijaosuuskunta FIXC oli rakentanut videotaiteesta, installaatioista ja erikoishappeningeista pienimuotoisen kokonaistaidetapahtuman.

 

Lyhyesti / katsauksia:

Syberbergin käveltävä elokuva Wienin taidehallissa

Syberbergin installaatio "Syberberg/Clever. Die Nacht. Ein Monolog" Wienin Taidehallissa 19.2.-30.3.2008. Syberberg rakentaa kahden Edith Cleverin tähdittämän elokuvansa Die Nacht (1984) ja Ein Traum, was sonst? (1994) pohjalle uuden "käveltävän elokuvan".

Tapahtuman yhteydessä julkaistaan näyttelykirja Syberberg. Film nach dem Film ("Syberberg. Elokuva elokuvan jälkeen").

Syberbergin näyttelyn esittely englanniksi.

 

Taiteessa Pornoistuu

Hartwall tietää miten mainostaa, Jani Leinonen miten tehdä taidetta, Ulla Karttunen miten...

 

Katsaus Tuntemattomaan

Miksi jäädä puhumaan pinnasta, kun oleellista on tila? Kristian Smedsin Tuntematon sotilas pyörii Kansallisteatterissa. Vähän joka sopessa. Ja ampuu pelkkää pintaa. Esa Kirkkopellon Toisiin tiloihin -projekti tekee kaiken hieman hellemmin, mutta tekee kuitenkin. Odradek ei ehkä ole kuollut.

Tuntemattoman virtuaalisen tilan voi katsastaa täältä. Odradek-muunnelmista täällä. Teatteritilan tarkemmin tarkastelua tulossa tänne tulevaisuudessa.

Kuinka Maapallo muuttui lihaksi?

Avanto-festivaalit 16.-18-11.2007. Pieni mutta kunniakas kulttuuritapahtuma näytti muun muassa kuinka maapallo muuttui lihaksi elokuvassa La Région centrale, ja jalkapalloilija eläimeksi elokuvassa Zidane, un portrait du 21e siècle.  Tarjolla oli Michael Snow'n suuria avantgardeklassikoita, Peter Kubelkan koko tuotanto... Ja Kubelkan ruokaluentospektaakkeli Kiasma-teatterissa!

Jokin raja se olla pitää!

Lauri Törhösen parikymmentä vuotta kestänyt elokuvaprojekti Raja 1918 valmistui vihdoin, ja yllättäen siitä kuoriutui viime vuoden (2007) paras fiktioelokuva. Elokuva ei kuitenkaan saanut ehdokkuutta Jussi-kisassa sen enempää parhaasta elokuvasta kuin parhaasta ohjauksestakaan. Erikoista.

Kriitikko Hannu Waarala ihmettelee samaa Keskisuomalaisen kolumnissaan Miksi Raja 1918 ei kilpaile parhaan kotimaisen elokuvan Jussista (20.1.2007).